De Teeveecoloog

In mijn dagelijks bestaan als ecoloog moet ik zeggen dat er niet bepaald de sleur in raakt ofzo. Understatement…het gaat alle kanten op. Zo hang je half in het prikkeldraad naar dieren te zoeken, sta je even later als deskundige de rechter te woord in een rechtszitting en een paar dagen terug stond ik met mijn goeie gedrag + helm voor de camera van Omroep Brabant…het leven van een ecoloog gaat niet alleen maar over rozen.

Het is niet dat ik dat nooit eerder had gedaan, zo’n cameramomentje. Ik heb wel eens een paar keer iets mogen vertellen voor het Limburgse L1 over het ecologische reilen en zeilen rondom project Buitenring Parkstad Limburg en zelfs over mijn geliefde wezels en hermelijnen voor het programma ROEG en Vara’s Vroege Vogels. Dus ja ervaring zat….maar nee mensen…geloof me dit is echt wel een vak apart.

Ik werd de avond ervoor gebeld door de omgevingsmanager van het project Nieuwe Verbinding N69 van Boskalis. “Jeroen, let op. Morgen dat interview. Je krijgt 8 seconde de tijd om je antwoord te formuleren en het gaat in iedere geval over de beekdalbrug en de ecologische voorzieningen in ons project, bereid je voor met korte bondige allesomvattende teksten! ”…..Juist…Dat was even een avondje peinzen en een klein slapeloos nachtje…ik hou daar niet zo van zeg ik maar eerlijk.

Edoch..rete-goed voorbereid en ‘s morgens vroeg nog even een sparmoment met de collega’s en hup met de interview- en cameramijnheer naar buiten. Nou dat was een succesvolle start…NIET. De interviewmijnheer snapte werkelijk niet waar ik het over had. “Connectiviteit, barrière werking…Jeroen…wat is dat allemaal voor formeel gedoe?!”…..Ehhh mijn vak? Iets wat ik voor dit project al bijna 3 jaar doe?

“Jip en Janneke….dat is wat we willen laten zien”, zegt de interviewmijnheer….Nou, ik kan je zeggen dan krijg je even kortsluiting in je hoofd. Van 8 seconden high-end ecologie antwoorden naar ‘de konijntjes kunnen niet meer oversteken en daar hebben we wat voor bedacht’.

Alle gekheid op een stokje maar zo ging het wel even een momentje (of iets van 6 takes…). Het was een schitterend leerzame ochtend hoe je over anderen, jezelf en je onderwerpen en werk intensief aan het nadenken bent en over vertelt. Ik werd  uiteindelijk gerust gesteld met dat alles er goed opstond en dat ik zelfs mijn eigen tv-show wil als ik het eindresultaat zie…daar ben ik nog niet helemaal zeker van maar ben wel reuzebenieuwd naar het eindresultaat. Jullie ook? Binnen een paar weekjes te zien op Omroep Brabant!

Een ochtendje op pad met Omroep Brabant op de N69.